Bijna een jaar geleden was ik op de opening van de winkel Coloured Goodies van Ellen Brudet in Amsterdam Noord. De eerste winkel die een selectie aan verschillende bruine poppen verkoopt. Omdat ik regelmatig op zoek ben naar speelgoed en boeken die ook karakters en afbeeldingen bevatten waar mijn dochters en ook andere kinderen zich aan kunnen spiegelen kun je je voorstellen dat ik erg blij was.  Dus samen met mijn man en jongste dochter was ik van de partij. Alleen al het feit dat ik nu niet eerst 10 winkels in Amsterdam  af moet wanneer ik een bruine pop zoek of een ander kadootje waarin meerdere kinderen zich herkennen.

image-2016-02-14-1-e1455730634982

En sinds kerst heeft mijn jongste haar eerste barbie pop. Mijn dochters vonden witte barbie poppen altijd stom. Silver, zo heet de nieuwe barbie pop slaapt echter naast haar bed op de grond in een eigen bedje. Soms gaat Silver nog dansen en moet ik haar kleren uitdoen en in bed leggen als wij gaan slapen. En het mooiste van alles volgens mijn dochter is dat ze net zulke vlechten kan maken bij Silver als ik bij haar maak. Dus jouw haarspullen, Altagracia Kotzebue worden nu ook gebruikt voor Silver.

Omdat ik zo blij ben met haar winkel Coloured Goodies maar ook vindt dat zij een belangrijke maatschappelijke functie vervult, wil ik graag iedereen oproepen ook deel uit te maken van haar succes. Door een klein bedrag te storten via haar crowdfundingactie kun je helpen geschiedenis te schrijven. Als er straks een keten van Coloured Goodies winkels in Nederland bestaat, stond jij aan de basis daarvan. Dus wacht niet en stort direct.

En denk je stiekem nou is dat nou nodig zo’n poppenwinkel alleen zodat Helen haar kadootjes makkelijker kan vinden. Het gaat helemaal niet alleen om mij en mijn kinderen maar om alle kinderen in Nederland. Speelgoed heeft immers een blijvende invloed op kinderen. Het helpt kinderen hun karakter en zelfvertrouwen op te bouwen. En poppen in het bijzonder  kunnen wel eens een van de eerste abstracte symbolen zijn die een gevoel van eigenwaarde vertegenwoordigen.

Uit onderzoek naar de relaties tussen spelen en culturele diversiteit blijkt dat

  • Spelen een manier is waardoor kinderen de wereld leren kennen en culturele waarden leren.
  • Kinderen niet alleen over zichzelf maar ook over overeenkomsten en verschillen bij anderen leren
  • Spelen voor jonge kinderen ook een manier is waarbij ze de rollen en vaardigheden  ‘oefenen’ die ze als volwassenen uitoefenen en nodig hebben.

And last but not least voor diegenen die denken dat kinderen geen kleur zien. Kinderen zien net als volwassenen wel degelijk kleur. Op jonge leeftijd begrijpen ze ‘gelukkig’nog niet helemaal hoe die verschillen in huidskleur werken maar op 4 -jarige leeftijd begint het besef dat kleurverschil een sociale betekenis heeft. So wake up and smell the roses!