Ken je dat? Dat je zo ontzettend blij wordt van je werk dat bijna huppelend over straat loopt. Dit had ik weer eens toen ik eind januari en begin februari twee events mocht organiseren voor bijzondere vrouwen in Amsterdam.

 

Event voor Baarsjesvrouwen

Ik mocht een event organiseren waar vrouwen gezamenlijk herinneringen opbouwden voor een toekomst in de Baarsjes,  Amsterdam West.  In een sfeervol en warm restaurant in de Baarsjes komen op maandag 30 januari jl.  op uitnodiging van VrouwenAcademie West (VAW) 40 vrouwen uit de Baarsjes samen. Vrouwen met dromen. Dromen die natuurlijk niet vanzelf uitkomen. Een dag vooral waar  de vrouwen onder elkaar zijn maar wel uitgedaagd worden andere vrouwen echt te ontmoeten.

Smaken en herinneringen

Al snel blijkt dat het geen doorsnee bijeenkomst is met een traditioneel voorstelrondje. Lina Issa, kunstenares uit de Baarsjes verbindt herinneringen aan allerlei heerlijke voor de vrouwen herkenbare smaken.  Zo wordt zelfgemaakte ricottakaas met een milde zachte jeugdige smaak geserveerd wanneer de vrouwen over hun jeugd praten. En van een meisjesherinnering komen we al snel uit bij alledaagse verhalen.  Door het luisteren naar elkaars antwoorden en herinneringen ontstaan er mooie gesprekken. En er wordt ook flink gelachen.

Baarsjesvrouwensoep

Een bijzonder moment van de middag is het eten van de door Ivo bereidde soep gemaakt van alle ingrediënten die de vrouwen hebben meegenomen. Een echte Baarsjesvrouwensoep met veel verschillende smaken en veel pit. Het eten van de soep is een van de gezamenlijke herinneringen waar de Baarsjesvrouwen in 2017 op voort kunnen bouwen.

Waarom werd ik zo blij van deze bijeenkomst?

Omdat ik het gevoel had deze vrouwen even echt te zien. Hoe moeilijk dat natuurlijk is in zo’n korte periode. Wat ik bedoel is, “ik zag niet de  ‘geisoleerde’ vrouwen uit de Baarsjes maar ontmoette vrouwen die net als ik hun jeugdherinneringen deelden en vertelden waarom ze zich al dan niet thuis voelden in de Baarsjes.”

Voor Lina die een bijzonder concept ontwikkelde voor deze middag was het belangrijk dat de vrouwen het gevoel hadden dat ze er mogen zijn, dat ze welkom zijn, dat het voldoende is zoals ze zijn, wie ze zijn. En dat het deze dag mogelijk is om te ‘ont- moeten’, en dat ze aan niks hoeven te voldoen om erbij te tellen of een stem en plek te krijgen. En gezien de ontvangen reacties van de vrouwen is dat gelukt.

Een quote van een van de vrouwen.

“Hey jullie dank voor de fijne ochtend met zijn allen. M’n vrouwen hebben werkelijk genoten. Ik zie dat jullie je voor 200% hebben ingezet om het alle dames naar hun zin te maken. Van mijn groep zijn het vrij geïsoleerde mensen die moeilijk uit hun stulpje te halen zijn. Bij mij voelen ze zich geborgen en dat is weer gelukt met jullie hulp. Deze ochtend koesteren we met zijn allen. Om nooit te vergeten.”

Wat Lina zag gebeuren verwoordt ze hieronder heel mooi.

Ik heb veel van ze geleerd

Lina: “Hetgeen me bij is gebleven, en bijna steeds weer kippenvel bezorgt als ik het voor me zie, zijn de ogen van de vrouwen die bijna niet geloofden dat ze ‘serieus’ werden genomen. En dat hun (culturele) ‘bagage’ ook mee telt. En niet alleen omdat het “gezellig of lekker is”! Ik zie hun glimlachende ogen vol verwondering en verwarring naar mij en de activiteiten & vragen kijken en luisteren. Maar merk ook dat ze die verwondering om zetten en nadenken over zichzelf en wat ze in huis hebben. Hun stiltes waren voor mij een positief teken van overdenken en stil staan bij iets waar je niet vaak stil bij staat, of geen ruimte voor krijgt of kan maken.  Ze wilden zichtbaar zo graag! Ze waren mee… helemaal; met hun aandacht, lichamen, ogen, humor, twijfel, alles… ze gunden het ons ook om hun mee te nemen, en ze namen ons mee.. dat vind ik zo bijzonder! Ik heb veel van ze geleerd”.

Durf te vragen Event

Weer een heel ander soort event. Een netwerkbijeenkomst voor vrouwelijke ondernemers. Elkaar leren kennen, ervaringen uitwisselen en genieten, dat waren de gezamenlijke doelen van deze Bedrijvige Vrouwen bijeenkomst. Maar vooral ook durf te vragen. Want als ondernemer moet je je sterke en je minder sterke kanten kennen. En weten wanneer je hulp moet vragen of expertise moet inhuren.

Lees meer over deze bijeenkomst

Helen Sumter, creatief verbinder

Ik kruip in de huid van de doelgroep en help klanten om de doelgroep te zien zoals ze is. Ik creëer een open blik en verzamel waar nodig de ontbrekende kennis die het mogelijk maakt anderen met open vizier te benaderen.

www.sumpro.nl

Baarsjervrouwenhandenomhoogcanva-photo-editor (5)